Pytanie na Śniadanie

Wędzone żeberka na żentycy

Składniki:

  • żeberka wędzone 
  • 0,5 l żentycy 
  • 2/3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki  
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • marchew 
  • sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków 


Sposób wykonania:

Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki zalewamy wodą solimy i gotujemy.

Żeberka podzielić na porcje włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchew gotować przez 30 minut pod przykryciem.

W oddzielnym naczyniu przygotować żentycę: śmietanę i mąkę wszystko roztrzepać trzepaczką dodać 1 lub 2 chochelki gorącego wywaru z żeberek aby uniknąć zważenia.

Tak przygotowaną żentycę wlewamy do gotujących się żeberek mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z wcześniej gotowanymi ziemniakami .


Więcej na ten temat